Özellikle kadınlar “hayır” diyemiyor...

Bazılarımız neden "hayır" demekte sıkıntı yaşarız? Kabul etmek ve reddetmek, ne zaman ve nasıl öğrenilir? Hayır diyememek bir rahatsızlık mıdır? Ankara Acıbadem Hastanesi Psikoloğu Mithat Bülent Baykal, özellikle kadınların "hayır" cevabı veremediğini, bunun da altında güven duygusu eksikliği olduğunu açıklıyor.

Hayır diyememe sıkıntısı yaşayanların, istemedikleri bir duruma sırf karşı tarafı kırmamak için "evet" dediklerinin altını çizen Psikolog Mithat Bülent Baykal şunları anlattı: " Ailemize, sevgilimize, çalışma arkadaşlarımıza ve patronumuza genellikle hayır diyemeyiz ve istemediğimiz bir durumu kendimizden taviz vererek yapmaya çalışırız. Aslında kişi, istemediği bir şeyi önce kendine söylemeli. Daha sonra reddetme gerçekleşecekse, çekinmeden, doğru üslup ile durumu karşı tarafa iletmeli."

"Ayıp olur" algısı hakim

Özellikle Türk kadınlarında görülen hayır diyememe durumunun, yetiştirilme tarzı ile ilgili olduğuna dikkat çeken Psikolog Mithat Bülent Baykal, bunun nedenini ailelerin kız ve erkek çocuklarına farklı davranmalarına bağlıyor: "Erkek, istemediği bir şeyi kadına oranla daha kolay geri çevirebiliyor. Kız çocuğu istemediği bir şeyi dile getirdiğinde 'Ayıp olur, hayır denmez' gibi cümlelerle eleştirildiği için, ne yazık ki ileri yaşlarında kendisine olan güven duygusunda eksiklik oluyor. Hayır diyememenin altında da işte bu güvensizlik yatıyor" diyor.

Suçluluk hissediliyor

İnsanların genellikle çevresine, ailesine ve sevdiği kişilere hayır diyemediklerini vurgulayan Psikolog Mithat Bülent Baykal, sözlerine şunları ekliyor: "Hayır diyememek, bir rahatsızlık olarak algılanmamalı. İlk olarak bu düşünce yapımızdan sıyrılmalı ve hayır dediğimizde yaşadığımız suçluluk duygusundan kurtulmaya çalışmalıyız. Tatlı bir dil ve doğru üslup kullandıktan sonra hayır demenin bir sakıncası olmaz."

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu